keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Aivot


 

Aivot:

Aivot hallitsevat kehoa. Aistinelimet lähettävät viestejä aivoille esim. tuntemuksia, makuja ja hajuja. Viestit kulkevat hermoja pitkin. Jos laittaa kädet esim. kuumalle levylle, hermot lähettävät aivoille viestin että käteen sattuu. Myös aivoista lähtee hermoton kautta viestejä elimistölle ja lihaksille. Jos haluaa nostaa jalkaa aivot viestittävät siitä lihaksiin.
Kuvan lähteet: materiaalit.internetix.fi
     Aivoissa on kolme eri osaa: isoaivot, pikkuaivot ja aivorunko. Isoaivoissa on kaksi puoliskoa. Oikea puolkisko säätelee kehomme vasemman puolen tiomintaa ja vasen puolisko taas oikeaa puolta. Pikkuaivot auttavat meitä liikkumaan. Aivorunko ohjailee tahdosta riippumattomia liikkeitä esim: hengitystä, verenkiertoa.

Isoaivot:
Oikeapuoli
- Taide
- Musiikki
- Tunteet
- Kuvia
Vasen puoli:
- Tieteet
- Lukuja
- Kieliä.
Aivoihin saapuu jokahetki miljoonia viestejä elimistöstä ja muualta aivoista. Väliaivoissa sijaitsee: Näkökukkula. Se on väliasema, jossa lajitellaan ja ohjataan asiat oikeaan paikkaan. Aivokuori on harmaa poimuttunut kerros aivopuoliskojen päällä. Aivojen on osattava erottaa tärkeä epäolellisesta, muuten tietotulvan käsittely on mahdotonta. Esimerkiksi koulussa tunnilla, samaan aikaan kun opettaja selittää jotakin taululla, talitintti laulaa, villapaita kutittaa, joku mölyää, vessa vedetään, niin silloin on mahdoton keskittyä.

Muisti

Aivot tekevät hyvää työtä järjestellessään sinne tullutta tietoa, ja palauttaessaan rärkeät asiat tarpeen tullen mieleen. Niin tiedät kuka olet, tunnistat perheen jäsenesi. Pystyt puhumaan lauseet loppuun ja ymmärrät mitä muut sanovat. Vanhemmille ihmisillä muisti voi olla huonompi kuin yleensä.

 

 Nukkuminen:

Aivot tarvitsevat lepoa, joten siksi ihmisen täytyy nukkua. Yön aikan kun nukut, aivot järjestelevät päivän kokemuksia ja tapahtumia. Nukkuessa aivot säätelevät myös hengitystä. 

Aivojen yleistietoa:

Aivoissa on miljardeja hermosoluja. Ne voivat vastaan ottaa noin. 100 000 viestiä sekunnissa. Viestit voivat kiitää eteenpäin jopa 435 kilometrin tunti vauhdilla.



Lähteet: kiireestä kantapäähän, katsetietoon ihmeellinen ihminen. ( tiedon kerännyt Saara) Materiaalit.internetix.fi (tiedon kerännyt inka)






1 kommentti: