torstai 21. marraskuuta 2013

Hampaat



Hampaiden pilaantuminen:

Hammaskiilteen täytyy kestää jatkuvaa kulutusta. Hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä on tehokas tapa vahvistaa hammaskiillettä entisestään. Hampaiden reikiintyminen on hampaan kovakudoksen syöpymistä bakteerien vaikutuksesta. Hampaiden reikien ja pilaantumisen syntyyn vaikuttavat myös ravinto, syljen määrä ja laatu. Jos napostelet (eli syöt pullaa karkkia ja muita sokerisia herkkupaloja) liikaa, hampaasi pilaantuvat liiasta sokerin määrästä. ''Hammaspeikot'' (Bakteerit) alkavat tehdä töitä eli rikkomaan ja reikiinnyttämään hampaita.
Lähteet: ''Oma pää'', pisara kirja 5, Yle.fi ja isä :)

Maito-, rauta- ja viisaudenhampaat:

Ihmisellä, kuten muillakin nisäkkäillä on juurelliset hampaat. Ensimmäisiä hampaita, maitohampaita, puhkeaa kaiken kaikkiaan 20. Noin 3-vuotiailla ne ovat kaikki valmiina. Maitohampaat alkavat irrota 5-6 vuotiaana ja hammaskeiju käy yöllä vaihtamassa hampaat kolikoksi. Pysyviä hampaita, ns. rautahampaita, alkaa puhjeta noin 6-vuotiaana. Etuhampaat ovat talttamaiset ja kulmahampaat terävät. Niillä on hyvä tarttua ruokaan ja irrottaa suupalat. Nystermäiset välihampaat ja poskihampaat ovat omiaan hienontamiseen. Noin 13-vuotiaalla on yleensä jos 28 hammasta.  Viimeisinä, vasta 15.21-vuotiaana, puhkeavat kolmannet poskihampaat, viisaudenjampaat. Ne voivat myösjäädä kehittymättä.
Lähteet: Kirjasta: Kiireestä kantapäähän ->  ihmeellinen ihminen


  Hampaan aines:

Hampaiden pinta on erittäin kovaa hammaskiillettä. Hampaan pääosan muodostaa kuitenkin hammasluu.
Hampaden määrä: Jos sinulla on ylhäällä 14 ja 14 hammasta alhaalla, se ei tarkota sitä että kaikilla on. "Pysyviä hampaita on siis aikuisella 28-32 riippuen viisaudenhampaiden määrästä" 7-12 vuotialla hampaita on n: 14-16 hammasta ylhäällä sekä alhaalla

Lähteet:hammaslaakari.fi, minä.

Hampaden kuluminen:

Hampaiden kulumista syntyy, kun hampaat hankaavat toisiaan vastaan. Tämä ilmenee tyypillisimmin hampaiden purupinnoilla. Hampaiden kulumista edistävät purennan epätasapaino, hampaiden narskuttelu öisin (bruksismi) sekä hampaissa eri syistä johtuvat asentovirheet.
Hampaiden syöpymistä, eroosiota, edistävät happamien juomien, kuten energia- ja urheilujuomien, nauttiminen sekä kasvisruokavalio. Närästykseen liittyvä mahahappojen nousu suuhun voi myös näkyä hampaiden eroosiona. Myös bulimiassa ja anoreksiassa oksentelu voi aiheuttaa hampaiden eroosiota. Eroosiota voidaan hoitaa täyttämällä kulunut alue hammaspaikka-aineilla.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi

Ientulehdus eli gingiviitti:

Ientulehdus eli gingiviitti on melko yleinen tulehdustila. Se aiheutuu bakterimassan eli plakin muodostumisesta hampaiden ja ikenien väliin ientaskuun ja ienrajaan. Ientulehduksen oireina voi olla paha maku ja haju suussa, sekä ikenien punoitus, arkuus, turvotus ja verenvuoto hampaita puhdistettaessa. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaita ympäröivän leukaluun ja kiinnityskudoksen häviämiseen. Tätä hampaiden kiinnityskudossairautta kutsutaan tukikudostulehdukseksi eli parodontiitiksi. Ientulehduksen voi ehkäistä ja parantaa tehostamalla suuhygieniaa. Useimmiten päivittäinen kunnollinen hampaiden ja hammasvälien puhdistus riittää hoidoksi.

Lähteet: Hammaslääkäri.fi, Yle.fi

 

Hammassärky:

 avallisin hammassäryn syy on kiilteestä syvälle hammasluuhun edennyt hampaan reikiintyminen ja sen aiheuttama ärsytys hammasytimen eli pulpan runsaasti hermoja sisältävään kudokseen. Myös syvä, hammasytimen läheisyyteen ulottuva paikka tai hammasta kohdannut isku voi olla oireita antavan hammasytimen tulehduksen syynä. Tulehduksen seurauksena pulpakudokseen syntyy turvotusta, josta aiheutuu painetta hampaan kovakudoksen ympäröimässä ontelossa.
Joskus edellä mainittu tapahtumakulku sujuu vähin tai olemattomin oirein ja hiljaisena pysyttelevä pulpakudoksen kuolio jää hoitamatta. Tulehdus etenee juurenkärjen ulkopuolelle, ja leukaluuhun syntyy tulehduspesäke. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa hammaskipua jossain vaiheessa, kun pesäkkeeseen kertyy märkää. Paineen lisääntyessä märkä etsii purkautumistien, ja tuolloin voi limakalvolle tulla näkyviin paise.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi

 Hammaskivi:

 Mineralisoitunutta hammasplakkia kutsutaan hammaskiveksi. Hammaskiveä muodostuu kun hammasplakit saavat olla riittävän kauan rauhassa ja alkavat mineralisoitua. Hammaskiveä muodostuu paikkoihin, joihin hampaiden harjaus ei ylety. Hammaskivi peittää bakteeritulehduksen ja johtaa karieksen pahenemiseen sekä hampaan tukikudoksen vaurioitumiseen. Hammaskiveä ei saa poistetuksi harjaamisella, vaan se vaatii hammaslääkärin tai -hoitajan suorittaman hammaskiven poiston.

Lähteet: maitohampaat. blogpost.fi.
hammaslääkäri.fi
Kuvan lähde: maitohampaat.blobpost.fi.

4 kommenttia:

  1. Paljon hyvää tekstiä, mutta voisi olla muutama kuva enemmän.

    VastaaPoista
  2. Paljon hyvää ja selkeää tekstiä:)

    VastaaPoista
  3. Aika vähän kuvii...mut muuten iha ok.

    VastaaPoista